27 Aralık 2012 Perşembe

Eş Anlamlı (Anlamdaş) Kelimeler Sözlüğü

,
Türkçe çok zengin bir dil olmasıyla birlikte çok farklı özellikleri de bulunmaktadır. Sesteş kelimeler, anlamdaş kelimeler, zıt anlamlı kelimeler, ses olayları gibi farklı özellikleri vardır. Bu farklı özellikleri Türkçe'yi dil olarak bu kadar zengin kılmaktadır.

O kadar çok eş anlamlı kelime bulunmakta ki Türkçe eş anlamlı kelimeler sözlüğü bile bulunmaktadır. Sözlükte eş anlamlı kelimeler alfabetik sırayla çift yönlü bir şekilde sıralanmıştır. Örneğin sevda ve aşk kelimeleri eş anlamlıdır. Sözlükte "A" harfinde aşk kelimesinin karşısında sevda kelimesi yazar. "S" harfine gelindiğindeyse sevda kelimesinin karşısında aşk yazmaktadır. Bunun sebebi eş anlamlı kelimeler aranırken 2 kelimenin de kolaylıkla bulunmasıdır. Bu sayede sözlük daha kolay kullanılabilir.

Eş anlamlı kelimeler bilinmediğinde ya da yanlış kullanımı durumunda büyük bir anlatım bozukluğu oluşmaktadır. Peş peşe aynı anlama gelen kelimelerin kullanılması cümlede anlatım bozukluğu meydana gelmektedir. Buna örnek olarak ise "Çok mutlu, mesut oldum." Cümlesi verilebilir. Mutlu ve mesut kelimeleri eş anlamlı olduğu ve aynı anlama geldiği halde peş peşe kullanıldığı için cümlede bir anlatım bozukluğu meydana gelmiştir. Bu sebeple eş anlamlı kelimelerin bilinmemesi ya da yanlış kullanılması durumunda cümlelerde anlatım bozukluğu meydana gelir.

Türkçe'de çok fazla eş anlamlı kelime vardır. Çok-fazla, kıt-az, bol-geniş, uzak-ırak, sevda- aşk, mutlu-mesut-bahtiyar, sebep-neden, amaç-hedef, neden-niçin günlük yaşantımızda en çok kullandığımız terimlerdir.

0 yorum to “Eş Anlamlı (Anlamdaş) Kelimeler Sözlüğü ”

Yorum Gönder

 

Portal Paylasim 2013 Copyright © 2013 | | Hertelden